Sosiaaliset taidot, kontaktit ja hyvät ystävät

Katri Mattsson aloitti jalkapallon kotikaupungissaan Kokkolassa 1980-luvulla. Sittemmin jalkapallo vei hänet Yhdysvaltoihin, myös yliopisto-opintojen pariin. Nykyinen kauppatieteiden maisteri pelasi ulkomailla myös Saksassa. Helmareiden riveissä pelejä kertyi maagiset sata.

”Olen saanut parhaat kaverini futiksesta ja niin on moni muukin entinen pelaaja. Ja monta uutta ystävyyssuhdetta on solmittu jalkapallon avulla vasta varsinaisen peliuran jälkeen. Olen oppinut jalkapallon avulla paljon ihmisistä, ymmärtänyt sen, että näitä suhteita ei olisi syntynyt mitenkään muuten kuin jalkapallon kautta. Olen perustanut jopa perheeni jalkapallon välityksellä.”

”Koskaan ei voi tietää, millaisia työmahdollisuuksia pelaajauran aikaiset ja jälkeiset kontaktit voivat avata. Entiset pelaajat ovat usein hyviä joukkuepelaajia myös työelämässä. Juuri siksi yhteydenpito entisten pelaajien kesken kannattaa aina. Pelaajien keskuudesta löytyy todella monien eri alojen ammattilaisia, joista ei ilman kontaktiverkostoa välttämättä edes tietäisi. Alumnitoiminta on täysin looginen jatke pelaajayhdistystoiminnalle.”

Mattsson muistuttaa, että monista pelaajista tulee jo uran aikana puolituttuja, mutta kontaktit saattavat jäädä, kun pukukoppielämä jää.

”Sosiaalisia taitoja kannattaa aina kehittää ja sosiaalisia suhteita kannattaa vaalia, ylläpitää ja luoda. Samanlaisen historian omaavien henkilöiden kanssa se on vaan kaikkein luonnollisinta. Reilu ja avoin yhteisöllisyys ja yhteenkuuluvuus lisäävät varmuudella tätä kulttuuria.”