Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus vahvistavat jokaisen identiteettiä

Maija Saaren ura alkoi Vaasassa 1990-luvun alussa. Peliuralla tuli menestystä ja Maija pääsi kokeilemaan rajojaan myös Ruotsissa ja Norjassa. Helmareiden entinen kippari pelasi lähes 100 matsia Suomen paidassa. Saari muistuttaa, että kansainvälisen lajin arvomaailmaan kuuluu myös tasa-arvo, yhdenvertaisuus sekä erilaisuus. Monen pelaajan identiteetti vahvistuu siitä, että heitä arvostetaan ja heidät hyväksytään yhdenvertaisina ja itsenäisinä yksilöinä.

”Jalkapallon pitäisi olla koko elämänmittainen matka ja tarina. Se on monelle myös kehitystarina kohti pelaajauran jälkeisiä haasteita. Niitä kokemuksia uskaltaa jakaa silloin, kun kokee olevansa jonkun yhteisön tasa-arvoinen ja yhdenvertainen jäsen. Myös ihmisten erilaisuutta pitää vahvistaa ja tukea. Erilaisuus on voimavara ja mahdollisuus. Jalkapallo on kansainvälinen laji ja nämä arvot ovat olleet virallisesti olemassa jo pitkään, mutta ne pitää saada pysyvästi myös käytäntöihin mukaan. Kyse on lopulta luottamuksesta.”

Saaren mukaan alumnitoimintaan tarvitaan mukaan mahdollisimman paljon entisiä suomalaisia huippusarjojen pelaajia, Suomessa pelanneita ulkomaalaispelaajia sekä myös suomalaisen jalkapallon taustavaikuttajia.

”Maailman näkeminen avartaa ja avaa silmiä. Ulkomailla pelanneet suomalaispelaajat tai ulkomailta Suomeen saapuneet pelaajat ovat tuoneet suomalaiseen yhteiskuntaan myös kansainvälisyyttä sekä sitä kautta kokemuksia erilaisuudesta erilaisessa ympäristössä. Näitä tarinoita olisi hienoa kuulla lisää. Suomalaisen jalkapallon alumniyhteisö tarvitsee myös erilaisia ja poikkeuksellisia selviytymistarinoita jalkapallokentiltä ja elämästä aktiivipelaamisen jälkeen.”